5 tips voor het doorbreken van gewoontes

Ben jij ook zo klaar met goede voornemens, waarvan het je maar niet lukt deze te behalen? Ieder jaar neem je je voor om gezonder te eten, meer te sporten en minder te gaan drinken. En keer op keer beland je toch weer met chips op de bank of met wijn in de kroeg. Hoe kan het nu, dat we zo goed weten wat goed voor ons is, en het toch niet lukt om onze kennis om te zetten in resultaten?

athlete-body-cinder-track-4078.jpg

De grootste verklaring is dat het merendeel van ons gedrag onbewust gebeurd (95%!).

Goed nieuws, met deze tips lukt het wél om gewoontes en patronen te doorbreken: 

1. Ten eerste, meten is weten! Houd een eetdagboek bij. Tegenwoordig heb je hier hele fijne apps voor. MyFitnesspal bijvoorbeeld. Ja, het kost (veel) tijd in het begin, maar verandering heeft ook tijd nodig (Je hebt er immers ook jaren over gedaan om deze gewoontes aan te leren ;-)). Zie het als een investering: in een leefstijl, een verandering, waarna je ‘nooit’ meer hoeft na te denken over diëten en afvallen. Op een gegeven moment weet je wat je eet, wat dit betekent voor je lichaam en hoe de juiste porties eruit zien. Kennis die je voor de rest van je leven met je meeneemt. Kleine investering dus!

2. Lees etiketten: weet wat je eet! Dit is zo’n belangrijk punt. We worden zo misleid door de verpakking en commercie. Neem als voorbeeld mueslirepen of havermout repen. Dat lijkt erg gezond, maar zit boordevol toegevoegde suikers. Niet handig als je wilt afvallen. Of één bakje kokosyoghurt (300 gram) van de AH zitten al 420 kcal. En dan heb je er nog niets in zitten: geen muesli, geen fruit, geen noten. Wil je dus afvallen, dan tikt dit aardig aan op je totaal aan kcal inname.

3. Focus op je gedrag en niet op de resultaten! We focussen ons vaak te veel op het beoogde resultaat en niet op het benodigd gedrag om dat resultaat te bereiken. Wees geduldig en realistisch: een sixpack is niet in 6 weken te bereiken, mits je niet al een aardig strakke buik hebt. Don’t eat the yellow snow! Een grote verandering kost vaak minstens een half jaar.

4. Wees realistisch! Het idee van veranderen en gezonder leven in ons hoofd is anders dan de werkelijkheid. Falen hoort erbij. Dus heb je weer een reep chocola op, terwijl je eigenlijk zou gaan sporten? Wees niet boos op jezelf. Pak de draad daarna weer op. Verandering komt met vallen en opstaan. En geloof me je bent niet de enige.

5. Maak een plan. The Basic Change Method uit de cognitieve psychologie & gedragspsychologie is daarbij een handige tool:

Get real: weet wat je doel is en weet welke gedragsverandering hiervoor (echt) nodig is. Controleer je doel ook op zelfbedrog: ben je eerlijk in je doelstelling? Is het haalbaar, realistisch en te meten? Vraag steun aan een bekende / iemand die je vertrouwt. Of laat je helpen door een coach.

Make plans: op welke manier kan jij je gedrag veranderen? Wat is hiervoor nodig? Belangrijk is dat je weet welke prikkels jouw gewoontegedrag stimuleren en hoe je kan handelen in moeilijke situaties. Visualiseer jouw gedrag. Visualiseer ook hoe je omgaat met kwetsbare momenten waar verleidingen op de loer liggen. Beeld je bijvoorbeeld in dat je in de supermarkt loopt, de chips, chocola en koekjes voorbij, je pakt een mandje, zoekt veel verse groenten uit: paprika, wortel, bleekselderij, snoeptomaatjes en loopt alleen met gezonde producten de winkel weer uit. Vergeet ook de begin dip niet: bij het begin van een veranderproces ervaren we vaak tegenzin, frustratie, verlies. Bereid je voor op deze emotionele dip.

Take action: oftewel doen! Oefen met de uitvoer van nieuw gedrag en meet dit gedrag (in het begin dagelijks!). Pas later kijk je naar de resultaten. 

Hoe heb jij leren fietsen? Falen is oké!

Tenslotte luister niet naar het stemmetje in je hoofd: dat je niet goed genoeg bent, niet fit genoeg, niet slank genoeg. Ook jij kan veranderen! Het heeft alleen wat tijd, zorg, aandacht en liefde nodig. Net als een zaadje, dat je plant en laat groeien en bloeien :-).

Heb een hele mooie dag!

Saar