Maakt een sixpack gelukkig?

pexels-photo-sixpack.jpg

Dagelijks scrollen we door ‘throwbacks’ met bijzondere transformaties naar een strakker en gespierder lichaam. Vooral op een dag zoals donderdag, dat is getransformeerd naar “throwback thursday”. Alles lijkt mogelijk: afvallen, een strak lichaam, jouw ‘killer body’. En niet veroordelend bedoeld, want ik vind het knap als je zo gemotiveerd bent en daarmee zo’n resultaat bereikt. Dat zegt iets over je doorzettingsvermogen, je daadkracht, je motivatie. Maar maakt een sixpack, een ‘killer body’ ook echt gelukkig?

Persoonlijk geloof ik dat gelukkig zijn begint bij jezelf te accepteren voor wie je bent. Dat geluk begint door van jezelf te houden. Als je lief bent voor jezelf, komt jouw droomlichaam, passend bij wie jij bent vanzelf. Als jij lief bent voor jezelf, ga je vanzelf goed voor jezelf zorgen. Niet omdat het moet, maar omdat je jezelf dat gunt. Wat die goede zorg is, is afhankelijk van waar jij als persoon gelukkig van wordt. En dat zit niet (alleen) in uiterlijk vertoning. Geluk hoe cliché ook, komt van binnenuit: vanuit een positieve zelfwaarde. Als ik naar mezelf kijk, heb ik jaren gesport, omdat ik het moest van mezelf. Het was iets dwangmatigs (natuurlijk was sporten ook een manier om mijn hoofd leeg te maken en te ontspannen), maar ik kon niet afwijken van mijn schema. Ik moest van mezelf 3x sporten. En voor een lesje Pump of Pilates stond ik eerst een half uur los te gaan op een crosstrainer. Met eten gold hetzelfde. Zag ik een klein rolletje vet op mijn buik: ging ik meteen minder calorieën eten. Totdat ik weer mega strak was. Was ik lief voor mezelf? En gelukkig met mijn lichaam? Nee, ik vond mezelf te dun, had nauwelijks borsten (meer), maar aankomen durfde ik ook niet goed, want hoe moest dat zonder meer vet te creëren? Sporten en eten was eerder een obsessie, dan iets dat leuk was. Daarnaast pleegde ik op deze manier roofbouw op mijn lichaam. Ik was niet bepaald lief voor mezelf.

Houd je niet van jezelf, dan is het nooit goed genoeg, Wat je ook aan de buitenkant verandert. Kom je aan: wil je afvallen. Val je af: wil je grotere borsten, minder rimpels, meer billen, minder dunne armen, minder botten, broeken die weer strak zitten, geen rolletje, geen onderkin. Maar waar houdt het op? Hoe dun of dik je ook bent. Als je jezelf behandeld vanuit liefde en gunnen, ontstaat dat lichaam dat past bij jou als persoon vanzelf. 

Voor mij: ik sport absoluut niet meer dwangmatig. Ik weeg mezelf niet. Ook kijk ik niet op van een rolletje. Ik ben op mijn zwaarst ooit en ook qua eten is het niet zo strikt. Ben ik nu mega dik? Nee, zeker niet, omdat lief zijn voor voor mij ook betekent dat ik mijn lichaam voedt met gezonde voeding, omdat ik daarvan houd. Het verschil: ik moet niets van mezelf. Mijn mindset: mijn gevoelens en gedachten over mijn lichaam zijn veranderd. Ik wil mijn lichaam van binnenuit goed verzorgen en ben dol op koken. Ik gun mezelf een uurtje sporten, omdat ik daar blij van word, niet omdat het moet. Maar ik gun mezelf ook dat ik een overheerlijke cheesecake eet, chocolade of heerlijke franse kaas als ik daar zin in heb.  

Ben ik blij met mezelf en mijn lichaam: zeker. Mijn lichaam is niet perfect en dat hoeft niet. Dit is wie ik ben en daar ben ik trots op. 

Wil jij je droomlichaam? Stop dan met zo streng te zijn voor jezelf. Wees blij met jezelf. Behandel je lichaam en jezelf vanuit liefde voor jezelf, want alleen als je met liefde naar jezelf kijkt, komt dat droomlichaam passend bij jou als persoon vanzelf.