Moederschap: hoe houd je balans?

image2.jpg

Gelukkig in balans!

De ultieme tips!

En dan ben je moeder, blijkt het niet alleen maar een roze wolk te zijn.

Als er 1 ding is waar niemand je echt op kan voorbereiden is het wel moederschap. Ik weet nog goed dat Phoenix net was geboren en we aan het voeteneinde zaten met Phoenix in onze armen. Phoenix was net een paar uur oud. We durfden niet te gaan slapen. Stel je voor dat er iets gebeurde?! Een levend wezen in onze handen, onze totale verantwoordelijkheid, terwijl ik hiervoor nog geen plant in leven heb weten te houden. 

Gevoelens van onzekerheid, vermoeidheid en spanning in de relatie.

Moeder worden is het prachtigste wat er is, maar niet alleen een roze wolk: gevoelens van onzekerheid, vermoeidheid en spanning op de relatie volgde, omdat alles draaide om Phoenix. Poepen, plassen, eten, slapen en lekkende borsten. Nu Phoenix ouder is zijn er andere knelpunten, zoals altijd ‘AAN’ staan en moeite om tijd te vinden en nemen voor mijzelf (zonder schuldgevoel). Ik vroeg andere moeders naar knelpunten en hun unieke advies voor het moeder zijn. Hieronder het resultaat. 

Knelpunten moederschap

 • Het eerste dat ik terugkreeg - dat het lastig is om knelpunten kenbaar te maken - ‘out in the open’. Opvoeden en ouder zijn is misschien wel één van de meest persoonlijke onderwerpen als het gaat om kritiek. En dat snap ik goed. Aan de andere kant denk ik dat we hierdoor ook erg streng zijn voor onszelf. Het idee dat we het allemaal alleen moeten doen, terwijl we zo mooi van elkaar kan leren. Daarnaast, hoe weten we wat ‘normaal’ is, als we er niet over praten?

 • Hey! Vaders hebben hier ook last van! Moeite met een weg te vinden, wat werkt wel en niet, en hoe houd je balans. (Sorry vaders, inderdaad goed om ook mee in beschouwing te nemen.).

 • Altijd ‘AAN’ staan. 

 • Moeilijk om momenten voor jezelf te creëren (zonder schuldgevoel)

 • Koken en een kind dat niet wilt eten - “soms kan ik wel janken”- werd er gezegd.

 • Hoe zorg ik dat ik niet te loyaal ben naar mijn kind? Als hij iets niet wilt, dan merk ik dat ik daar vaak naar handel.

 • Hoe zorg ik voor meer tevredenheid - bij mijn zoontje lijkt het nooit genoeg - wilt altijd meer

Tips van andere moeders / vaders 

 • Geef de kinderen af en toe een ‘grenzeloze dag, de dag dat ALLES mag’ .... en verwonder je wat er gebeurt.

 • De Crux is, whatever you do, try the oppositie !! Ze moeten de grens zelf ervaren in plaats van opgelegd krijgen. Veel trial and error ….

 • Vraag om hulp!

 • Blijf het gesprek aan gaan. Dus ook vragen om feedback van kinderen - ik zeg wel eens: “Ga maar even naar je kamer en denk er maar even over na.”

 • We eten nu vroeger - dan hebben we echt even tijd om te spelen na het eten. Ik merk dat mijn zoontje daar echt behoefte aan heeft.

 • Ik ben een dag minder gaan werken - dan maar minder omzet - maar wel meer balans.

 • Zorg voor een goede verdeling tussen man en vrouw. Dat zorgt voor rust en ruimte. 

 • Geluk en tijd inkopen, bijv. Door een schoonmaker / oppasmeisje om een uurtje iets voor jezelf of je gezin te kunnen doen. 

 • Plan iedere maand een datenight met je partner. 

 • Plan elke dag in ieder geval 20 min voor jezelf. Ook al is het maar even een kop koffie drinken.

 • Vraag jezelf regelmatig de vraag: wat heb ik nu nodig? En maakt mij dit nu echt gelukkig? Of doe ik het meer omdat het van mezelf / of van anderen moet? Op mijn vraag over moederschap: knelpunten & tips, kreeg ik veel reacties! Waarvoor dank. Hieronder een samenvatting. 

 • Eerder opstaan, wekker zetten voor je kind, zodat het weet dat het jouw moment is. Ook al is het alleen maar voor een kop koffie. (Vanaf ongeveer 5 jaar).

Binnenkort start de pilot  E-course “Gelukkig in balansmama”, waarin bovenstaande thema’s onder andere aan bod komen. Daarnaast ga je aan de slag met jouw eigen energiedashboard: jouw eigen recept voor meer energie en geluk. De cursus bestaat uit theorie en opdrachten, waar je direct mee aan de slag kan. Wil jij de eerste zijn, die weet wanneer deze pilot van start gaat? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Met alle liefde,

Saar