Hoe voorkom je kerst stress?

gabriel-matula-300398-unsplash.jpg

no stress in december

Met deze tips kom je de kerst ontspannen door.

Keuzestress in december

De december maand heeft vaak iets heel aparts: iedereen lijkt gejaagder dan in de rest van het jaar. We zetten alles op alles om onze doelen en plannen nog voor het einde van het jaar te behalen. En ondertussen zijn we alweer bezig met plannen voor het nieuwe jaar, waarvoor meteen nog van alles wordt klaargezet. Het nu of nooit principe lijkt als een mantra door onze gedachten en handelen heen te galmen. Het is de maand  met de meeste feestdagen van het jaar: Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Wat zetten we op tafel: vlees of vegetarisch? Doen we wel of geen cadeaus? En met welke vrienden of familie luiden we het nieuwe jaar in? Een maand vol gezelligheid, liefde en plezier, maar hoe zorgen we ervoor dat we onszelf niet voorbij lopen? Hieronder mijn tips voor een heerlijke ontspannen december maand. 

Tips voor een ontspannen kerst

  • Ten eerste plan tijd in voor jezelf: om te doen waar jij blij van wordt. We moeten al zo veel: hoe gezellig het ook is, om kerst te vieren met familie, voor velen voelt het ook als een verplichting. Moeten zorgt voor weerstand. Gun het jezelf om voldoende tijd te hebben waarin je even niets moet en je kunt doen waar jij op dat moment behoefte aan hebt: sporten, muziek luisteren, wandelen of meditatie. 

  • Maak sowieso een planning: het zorgt ervoor dat je ruimte creëert in je hoofd, omdat bepaalde keuzes al zijn gemaakt en je hier dus niet meer over na hoeft te denken. Bedenk bijvoorbeeld van tevoren wat je gaat koken en kopen. Zorg dat je een mix hebt aan gerechten die je van tevoren kan maken of kant en klaar koopt en gerechten die je op de dag zelf kan maken.

  • Maak het jezelf gemakkelijk. Houd je van koken? Maak dan een heerlijk gerecht. Is koken niet helemaal je hobby, koop dan een lekker gerecht. Iedereen z’n eigen passies en talenten. Doe je dingen die bijdragen aan jouw geluk? Of handel je eerder naar wat anderen van jou verwachten?

  • Less is more. Het hoeft niet allemaal veel en groot. Keep it simple! 

  • Bewaak je grenzen! Je hoeft niet alles zelf te doen. Vraag om hulp en laat dingen los! Je zult verbaasd zijn hoe druk je het jezelf kan maken, terwijl als je om hulp vraagt of dingen gewoon laat gebeuren het zichzelf vaak wel oplost. Iemand zei ooit tegen mij, ‘best bijzonder hoe belangrijk we onszelf vinden, dat we het idee hebben dat wij overal wat van moeten vinden of dat wij alles zelf moeten doen.’ Elke keer als ik het gevoel heb dat ik de enige ben die zich verantwoordelijk voelt, denk ik hieraan. Het helpt me om dingen los te kunnen laten. Mijn ervaring, dat het zichzelf altijd wel weer oplost. Heb jij mooi wat meer tijd voor jezelf of je gezin. 

  • Maak een not-to-do-list: Is alles wat je hebt gepland en in gedachten hebt echt nodig? Of zijn er dingen die je ook prima kan wegstrepen. Kijk kritisch naar je lijstje en vraag je af wat echt bijdraagt aan jouw geluk (en dat van je gezin en je familie).

  • Vermijd sociale media: met de kerstdagen heb je genoeg aan alles wat er om je heen gebeurt, genoeg prikkels en indrukken. Vergelijken met anderen via social media is zonde. Geniet van het samenzijn met de mensen om je heen. Zij verdienen jouw aandacht!

  • Wees liefdevol naar jezelf en de wereld om je heen. Zie je op tegen het kerstdiner, omdat het altijd uitloopt op een familie drama? Of omdat jouw familie niet echt voelt als familie? Voelt het als een verplichting? Kijk dan naar wat je hebt en schrijf op waar je dankbaar voor bent. Zweverig of niet, het gras lijkt altijd groener bij de buren, maar kijk naar je broer, zus, moeder en vader met liefde. Oordeel niet. Iedereen om je heen volgt zijn eigen pad, leeft zijn eigen leven en doet zijn best er het beste van te maken. Ieder op zijn / haar manier. Wees dankbaar voor de familie die je hebt. Er zijn genoeg mensen, die helemaal niemand om zich heen hebben. Die kerst alleen doorbrengen. Niemand is perfect en het leven wordt niet perfect, maar het is wel heel waardevol.

  • Wel familie drama? Probeer er dan niet in te blijven hangen. Kijk naar je eigen gedrag, welk aandeel heb jij gehad? Leg de verantwoordelijkheid bij jezelf. 

  • Ga naar buiten! Maak een mooie wandeling met kerst. De kinderen kunnen hun energie kwijt en jij hebt de tijd om één op één te spreken met je broer, je zus, je moeder of je vader. Na de wandeling steek je gezellig de haard aan (of verwarming) en kun je beginnen met het voorbereiden van het kerstdiner. Wandelen zorgt voor ruimte en positieve energie.

Gelukkige feestdagen!

Tenslotte, geniet vooral van deze mooie dagen! Kijk met liefde naar jezelf en elkaar. Accepteer dat het nooit zo perfect wordt als in die kerstfilms. Wees tevreden met dat wat er is. 

Fijne feestdagen!

Met alle liefde,

Saar

Photo by Gabriel Matula on Unsplash